Iklan - Scroll untuk Melanjutkan
Baca artikel IDN Times lainnya di IDN App
ilustrasi belajar menggunakan laptop (pexels.com/karolinagrabowska)
ilustrasi belajar menggunakan laptop (pexels.com/karolinagrabowska)

Intinya sih...

  • Pembelajaran Bahasa Sunda penting untuk menjaga warisan budaya

  • Soal UTS fokus pada pemahaman makna, nilai, dan keindahan sastra Sunda

  • Latihan ini diharapkan bisa menumbuhkan rasa cinta dan bangga terhadap Bahasa Sunda

Disclaimer: This summary was created using Artificial Intelligence (AI)

Pembelajaran Bahasa Sunda menjadi salah satu cara penting untuk menjaga warisan budaya sekaligus memperkuat jati diri bangsa. Dalam Kurikulum Merdeka, pembelajaran bahasa daerah tidak hanya berfokus pada hafalan, tetapi juga pada pemahaman makna, nilai, dan keindahan sastra Sunda.

Soal UTS ini disusun untuk melihat sejauh mana siswa memahami bahasa dan budaya Sunda dalam kehidupan sehari-hari. Diharapkan, latihan ini bisa menumbuhkan rasa cinta dan bangga terhadap Bahasa Sunda. Buat kamu yang mau persiapan sebelum UTS, yuk simak contoh soal Bahasa Sunda kelas 8 semester 1 Kurikulum Merdeka berikut ini!

1. Soal UTS Bahasa Sunda kelas 8 semester 1 kurikulum merdeka

ilustrasi menulis (pexels.com/picjumbocom)

  1. Naon ari nu dimaksud rumpaka téh?
    a. Lirik
    b. Nada
    c. Sajak
    d. Tulisan
    Jawaban: A

  2. “..... make sapatu, manehna ..... lumpat ka lapangan.”
    a. Ari ..... piraku .....
    b. Saenggeus ..... tuluy .....
    c. Boro-boro ..... oge .....
    d. Lain ..... tapi .....
    Jawaban: B

  3. Si Budi hayoh wae bulak-balik sakola, sanajan keur Covid gé.
    Kalimah di luhur ngandung kecap rajekan...
    a. Dwimurni
    b. Dwireka
    c. Dwimadya
    d. Dwipurwa
    Jawaban: B

  4. Basa diudag ku anjing, barudak..... lalumpat.
    a. Kocéak
    b. Ngocéak
    c. Tingkocéak
    d. Gorowok
    Jawaban: C

  5. "Gara-gara maen bal, si Dudu sukuna ..... getihan."
    a. Nepi
    b. Meni
    c. Nepika
    d. Ka
    Jawaban: C

  6. Ungkara wangun kalimah atawa klausa anu susunanana geus matok sarta ngandung harti babandingan disebut...
    a. Babasan
    b. Gaya basa
    c. Paribasa
    d. Basa-basi
    Jawaban: A

  7. Naon bedana Kawih jeung Tembang?
    a. Kawih teu kauger ku aturan, sedengkeun Tembang kauger
    b. Kawih kauger ku aturan, sedengkeun Tembang teu ka uger
    c. Kawih kauger ku aturan, kitu oge Tembang kauger
    d. Kawih teu kauger ku aturan, kitu oge Tembang teu kauger
    Jawaban: A

  8. Pupuh téh kaasup wangun karya sastra…
    a. Prosa
    b. Puisi
    c. Pantun
    d. Prosa lirik
    Jawaban: B

  9. “Kuring rék dipangmeulikeun hape anyar ..... peunteun Basa Sunda 100.”
    a. Tapi
    b. Lamun
    c. Jeung
    d. Sanggeus
    Jawaban: B

  10. “Ieu di handap aya conto kalimah anu ngandung gaya basa mijalma, nyaéta…”
    a. Gunung diharudung halimun isuk
    b. Ah, abdi mah ukur gaduh kebon satalapok jéngkol
    c. Pun Aki téh parantos kirang dangu
    d. Persib, maung Bandung kamari jadi juara dina piala presiden
    Jawaban: A

2. Soal UTS Bahasa Sunda kelas 8 semester 1 kurikulum merdeka

ilustrasi belajar menggunakan laptop (pexels.com/karolinagrabowska)

  1. Waditra seni Sunda nu dijieun tina awi kalawan cara ngamaénkeunana ditakol nyaéta….
    a. Angklung
    b. Calung
    c. Suling
    d. Tarawangsa
    Jawaban: B

  2. Kalimah ngantét satata nu ngabogaan hubungan lalawanan nyaéta…
    a. Manéhna geus usaha tapi sigana can diparengkeun hasil
    b. Nu datang téh Rudi atawa Roni?
    c. Ilham ngetrok panto sarta teu lila asup ka imah
    d. Boh Amir boh Hasan sarua can bogaeun duit
    Jawaban: A

  3. Pahlawan bajoang keur .....
    a. Laki rabi
    b. Lemah cai
    c. Ménta pamulang
    d. Tanda jasa
    Jawaban: B

  4. Kecap nu maké awalan per- nyaéta….
    a. Perwira
    b. Percis
    c. Perbawa
    d. Perlu
    Jawaban: C

  5. Paribasa pacikrak ngalawan merak ngandung harti….
    a. Hiji hal anu teu saimbang
    b. Hal anu bakal kahontal
    c. Hal anu mungkin
    d. Hiji hal nu teu pamohalan
    Jawaban: A

  6. Wawanian si Wawan ka urang.
    Kalimah di luhur kaasup kana kecap rajekan….
    a. Dwimurni
    b. Dwipurwa
    c. Dwireka
    d. Dwimadya
    Jawaban: B

  7. Dina kalimah “Puseur kaéndahan”, kecap puseur hartina….
    a. Tengah
    b. Palebah
    c. Sisi
    d. Gigir
    Jawaban: A

  8. Kawih kabagi jadi dua unsur, nya éta….
    a. Unsur intinsik jeung ekstrinsik
    b. Unsur lahir jeung unsur batin
    c. Unsur sastra jeung unsur seni
    d. Unsur internal jeung unsur eksternal
    Jawaban: C

  9. “Bandung Lémbang, puseur kaéndahan, diriung ku gunung-gunung…”
    Pasualan poko anu dicaritakeun dina rumpaka kawih éta nyaéta….
    a. Bandung Lémbang téh éndah
    b. Di Bandung Lémbang loba gunung
    c. Di Bandung Lémbang aya gunung sasakala
    d. Di Bandung aya gunung Sunda Jaya
    Jawaban: A

  10. Conto kalimah teu sampurna nyaéta….
    a. Ucingna bulu tilu
    b. Mobil éta cét beureum
    c. Imahna sisi jalan
    d. Ka kulonkeun
    Jawaban: A

3. Soal UTS Bahasa Sunda kelas 8 semester 1 kurikulum merdeka

ilustrasi wanita menulis to do list (pexels.com/juditpeter)

  1. Bapana Amir keur nyieun kandang sapi. Kandang sapi dina istilah arsitéktur disebut…..
    a. Istal
    b. Langgar
    c. Pagupon
    d. Karapyak
    Jawaban: D

  2. "..... lalaki ..... awewe, euweuh bedana."
    a. Boh ..... boh .....
    b. Rek ..... lain .....
    c. Sanggeus ..... tuluy .....
    d. Ari ..... piraku .....
    Jawaban: A

  3. Dumasar kana kamekaran waktu, kawih baheula anu ayana saacan jaman Jepang nya éta…
    a. Kawih kiwari
    b. Kawih jaman Jepang
    c. Kawih buhun
    d. Kakawihan
    Jawaban: C

  4. Carita pondok téh mangrupa karya sastra wangun…
    a. Prosa
    b. Puisi
    c. Pantun
    d. Novel
    Jawaban: A

  5. "Trang treng trong" kaasup kana kecap rajekan…
    a. Dwimurni
    b. Dwireka
    c. Trilingga
    d. Dwimadya
    Jawaban: C

  6. …. Omat …. Zohér nu rék milu ka Bogor téh.
    a. Boh….boh….
    b. Boro-boro….ogé
    c. Duka….duka
    d. Boa…..rék….
    Jawaban: A

  7. Kacapi, biola, sareng gitar…
    a. Sebutkeun waditra seni nu dijieunna tina perunggu atawa beusi
    b. Sebutkeun alat musik nu dijieunna tina awi
    c. Sebutkeun waditra seni nu ditabeuhna ku cara ditakol
    d. Sebutkeun waditra seni nu maké kawat
    Jawaban: D

  8. Mun gering nginum ubar ..... cageur.
    a. Lamun
    b. Ambeh
    c. Gara-gara
    d. Lantaran
    Jawaban: B

  9. Gaya basa nu ngagunakeun omongan sakabéh pikeun sabagian disebut…
    a. Raguman
    b. Hurunan
    c. Tunggalan
    d. Rarahulan
    Jawaban: D

  10. Naon ari nu dimaksud kawih téh?
    a. Lalaguan Sunda anu kauger ku aturan pupuh
    b. Lalaguan Sunda anu teu kauger ku aturan pupuh
    c. Lalaguan Sunda anu kasohor
    d. Sajak anu dihaleuangkeun
    Jawaban: B

4. Soal UTS Bahasa Sunda kelas 8 semester 1 kurikulum merdeka

ilustrasi perempuan menggunakan laptop (pexels.com/zenchung)

  1. Ieu handap, kalimah nu dijerona ngagunakeun gaya basa ngasor nyaéta….
    a. Linggih heula atuh ka gedong sigrong abdi
    b. Linggih heula atuh ka saung butut
    c. Kebon Haji Basar mah salieuk béh
    d. Saha anu boga sawahna lega téh?
    Jawaban: B

  2. Bandung Lémbang téh sok jadi .....
    a. Patempatan
    b. Pamiangan
    c. Pangjugjugan
    d. Pangirut
    Jawaban: C

  3. Rumpaka Karantagan Pahlawan nyaritakeun....
    a. Pahlawan anu perlaya (gugur)
    b. Tekad pahlawan ngabela bangsa
    c. Pahlawan anu kasohor
    d. Para pahlawan nu hayangeun perang
    Jawaban: B

  4. Sikep anu nulis rumpaka kawih nu karasa ku nu ngaregepkeun atawa nu maca upamana sedih, nalangsa, atawa bungah — kaasup kana….
    a. Téma
    b. Nada
    c. Rasa
    d. Amanat
    Jawaban: B

  5. Anu kaasup kana kecap rajekan dwimadya nya éta….
    a. Pupusti
    b. Bulak-balik
    c. Jalma-jalma
    d. Sababaraha
    Jawaban: D

  6. Naon ari nu dimaksud Kawih téh?
    a. Lalaguan Sunda anu kauger ku aturan pupuh
    b. Lalaguan Sunda anu teu kauger ku aturan pupuh
    c. Lalaguan Sunda anu kasohor
    d. Sajak anu dihaleuangkeun
    Jawaban: B

  7. Si Budi hayoh waé bulak-balik sakola, sanajan keur Covid gé.
    Kalimah di luhur ngandung kecap rajekan …
    a. Dwimurni
    b. Dwireka
    c. Dwimadya
    d. Dwipurwa
    Jawaban: B

  8. Naon bedana Kawih jeung Tembang?
    a. Kawih teu kauger ku aturan, sedengkeun Tembang kauger
    b. Kawih kauger ku aturan, sedengkeun Tembang teu ka uger
    c. Kawih kauger ku aturan, kitu ogé Tembang kauger
    d. Kawih teu kauger ku aturan, kitu ogé Tembang teu kauger
    Jawaban: A

  9. Ka jalma beunghar anu … kitu mah teu raresepeun.
    a. Gedé hulu
    b. Gedé rasa
    c. Gedé haté
    d. Gedé kawani
    Jawaban: A

  10. Sikep anu nulis rumpaka kawih nu karasa ku nu ngaregepkeun atawa nu maca, upamana sedih, nalangsa, bungah, kaasup kana …
    a. Téma
    b. Nada
    c. Rasa
    d. Amanat
    Jawaban: B

Ujian Tengah Semester bukan hanya tentang nilai, tapi juga tentang mengenal lebih dekat budaya sendiri. Semoga soal UTS ini bisa jadi langkah kecil untuk menumbuhkan rasa cinta dan bangga terhadap budaya Sunda di era modern.

This article is written by our community writers and has been carefully reviewed by our editorial team. We strive to provide the most accurate and reliable information, ensuring high standards of quality, credibility, and trustworthiness.

Editorial Team