Baca artikel IDN Times lainnya di IDN App
Install

50 Contoh Soal UTS Bahasa Jawa Kelas 6 Semester 1 Kurikulum Merdeka

50 Contoh Soal UTS Bahasa Jawa Kelas 6 Semester 1 Kurikulum Merdeka
ilustrasi anak sekolah (pexels.com/Yan Krukau)

  • Siswa di Jawa Tengah mempersiapkan diri menghadapi UTS Bahasa Jawa kelas 6 semester 1 Kurikulum Merdeka

  • Contoh soal dan kunci jawaban disajikan untuk latihan mandiri di rumah

  • Soal mencakup berbagai aspek bahasa Jawa seperti tembang macapat, geguritan, wayang, dan seni pagelaran wayang

This section summary was AI-assisted and reviewed by our editorial team.
Share Article

Setiap siswa tentu menginginkan nilai yang memuaskan dalam setiap mata pelajaran yang diujikan. Bagi siswa yang tinggal di provinsi Jawa Tengah, bahasa Jawa pun menjadi salah satu mata pelajaran penting yang juga diujikan dalam ujian sekolah.

Mempersiapkan diri dengan baik bisa membantu para siswa lebih fokus dalam menghadapi ujian sekolah. Selain itu, sering berlatih mengerjakan soal juga akan membuat para siswa terbiasa memecahkan berbagai masalah sekaligus mengurangi rasa cemas saat mengetahui jenis pertanyaan yang keluar.    

Berikut ini IDN Times telah rangkum dari berbagai sumber beberapa contoh soal UTS bahasa Jawa kelas 6 semester 1 kurikulum Merdeka beserta kunci jawabannya. Cocok untuk dijadikan bahan latihan di rumah, yuk simak!

  1. 1. Contoh Soal UTS Bahasa Jawa kelas 6 semester 1 Kurikulum Merdeka bagian 1

    ilustrasi anak sekolah (pexels.com/Yan Krukau)
    ilustrasi anak sekolah (pexels.com/Yan Krukau)

    1. Cacahe gatra (baris) saben sapada ing tembung macapat diarani...

    A. guru basa

    B. guru sastra

    C. guru gatra

    D. guru wilangan

    Jawaban: C

    2. Tibane swara vokal ing pungkasane gatra diarani...

    A. guru wilangan

    B. guru sastra

    C. guru lagu

    D. guru gatra

    Jawaban: C

    3. Cacahe wanda (suku kata) saben sagatra ing tembang macapat diarani...

    A. guru sastra

    B. guru gatra

    C. guru lagu

    D. guru wilangan

    Jawaban: C

    4. Tibaning swara ing saben pungkasane gatra ing tembang macapat diarani...

    A. guru wilangan

    B. guru sastra

    C. guru lagu

    D. guru gatra

    Jawaban: B

    5. Sekar gambuh ping catur, Kang cinatur polah kang kalantur, Tanpa tutur katula-tula katali, Kadaluwarsa kapatuh, Kapatuh pan dadi awon Guru wilangan ing tembang macapat ing dhuwur yaiku...

    A. 7, 7, 8, 8, 9, 9

    B. 8, 10, 12, 7, 7

    C. 7, 9, 10, 7, 8

    D. 7, 10, 12, 8, 8

    Jawaban: D

    6. Ing ngisor iki bab-bab sing kudu digatekake anggone maca geguritan, kajaba...

    A. mangerteni isi lan karepe geguritan kasebut, banjur dirasakake

    B. bisa maragnakake kanthi mimik lan ekspresi sing trep

    C. kudu apal isine geguritan

    D. kudu nggagakake pocapan lan wiramane

    Jawaban: C

    7. Endahing geguritan dumunung ing bab-bab kaya kang kasebut ing ngisor iki, kajaba...

    A. nggunake wirama utawa lagune

    B. tanpa nggunakake busanane basa kang maneka warna

    C. pilihane tetembungan sing mentes, trep, lan mantesi

    D. busanane basa kang maneka warna

    Jawaban: A

    8. Nalika isih aran Jabang Teuka, Gathutkaca dijedhi ana ing kawah...

    A. Candra Antrakusuma

    B. Candradimuka

    C. Candrarasa

    D. Candra Buwana

    Jawaban: B

    9. Tembang sing dudu tembang macapat yaiku...

    A. Megatruh

    B. Asmaradana

    C. Cublak-Cublak Suweng

    D. Kinanthi

    Jawaban: C

    10. Bu Guru ngendika, “yen salah sijine ekosistem rusak, lingkungane ya rusak”. Tuladha linkungan kang rusak yaiku...

    A. kali kang resik

    B. alas kobong

    C. ora ana uwuh ing segara

    D. wit-witan kanng ijo royo-royo

    Jawaban: B

  2. 2. Contoh Soal UTS Bahasa Jawa kelas 6 semester 1 Kurikulum Merdeka bagian 2

    ilustrasi anak-anak sekolah menggunakan laptop (pexels.com/Max Fischer)
    ilustrasi anak-anak sekolah menggunakan laptop (pexels.com/Max Fischer)

    1. Mula saka iku ayo bebarengan gumregah, ngopeni banyu minangka sumber panguripan. Tegese tembung “gumregah” yaiku...

    A. reresik

    B. enggal tumandang

    C. mlaku bareng

    D. reresik

    Jawaban: B

    2. Pitik tukung lan pandhang bulan kalebu tembang...

    A. pop

    B. macapat

    C. dolanan

    D. keroncong

    Jawaban: C

    3. Pak Ahmad maos koran wonten kantor. maos basa ngokone...

    A. maca

    B. tuku

    C. ndelok

    D. nulis

    Jawaban: A

    4. Pawarta iku kudu ngandharake kedadeyan kang...

    A. nyata

    B. angen-angen

    C. khayal

    D. luput

    Jawaban: A

    5. Teks pawarta kang jangkep/lengkap diandharake kanthi5W+1H. Sing mujudadke 1H yaiku...

    A. hits

    B. hoe

    C. here

    D. how

    Jawaban: D

    Wacanen kang patitis wacan tembang macapat ing ngisor iki!

    Kinanti

    Padha gulungen ing kalbu,

    ing sasmita amrih lantip,

    aja pijer mangan nendra,

    ing kaprawiran den kaesthi,

    pesunen sariranira,

    sudanen dhahar lan guling,

    Dadia lakunireku,

    cegah dhahar lan guling,

    lan aja sukan-sukan,

    anganggoa sawatawis,

    ala watake wong suka,

    nyuda prayitnaning batin.

    Yen wis tinitah wong agung,

    Aja sira nggunggung dhiri,

    Aja leket lan wong ala,

    Kang ala lakunireki,

    Nora wurung ajak-ajak,

    Satemah anelulari.

    6. Tembang ing dhuwur kalebu jenise tembang Macapat...

    A. maskumambang

    B. pucung

    C. kinanthi

    D. asmarandana

    Jawaban: C

    7. Saben pada wacana tembang ing dhuwur dumadi saka ... gatra.

    A. 3

    B. 4

    C. 5

    D. 6

    Jawaban: D

    8. Ing pada 1 wacana kasebut becike dadi siswa kudu bisa nglatih diri supaya...

    A. pinter

    B. kulina

    C. trampil

    D. biasa

    Jawaban: A

    9. Tetembungan kaprawiran den kaesthi ing pada 1 wacana kasebut tegese kaprawiran kudu ditindaake kanthi...

    A. sakarepe

    B. sabisane

    C. sembrana

    D. temen

    Jawaban: D

    10. Tegese ukara dadia lakunireku lan aja sukan-sukan ing pada 2 wacana kasebut, yaiku dadi wong iku aja mung urip...

    A. susah

    B. sedhih

    C. seneng-seneng

    D. prasaja

    Jawaban: C

  3. 3. Contoh Soal UTS Bahasa Jawa kelas 6 semester 1 Kurikulum Merdeka bagian 3

    ilustrasi anak sekolah (pexels.com/RDNE Stock project)
    ilustrasi anak sekolah (pexels.com/RDNE Stock project)

    1. Bapak pucung renteng-renteng kaya kalung, Dawa kaya ula, Pencokanmu wesi miring, Yen lumaku si pucung ngumbar swara. Tembang pocung ing dhuwur batangane...

    A. ula

    B. sepur

    C. kalung

    D. sabuk

    Jawaban: B

    2. Sagung para rawuh sadaya, Mugi pinayungan nugraha yekti, Asih tresna Allah satuhu kasasira, Puja puji syukur saha sembah sujud, Konjuk ing ngarsa paduka, Gusti Allah Maha Suci.

    Tembang macapat ing dhuwur iku guru gatrane ana ... larik

    A. 5

    B. 6

    C. 7

    D. 8

    Jawaban: C

    3. Ing ngisor iki bab-bab sing kudu digatekake anggone maca geguritan, kajaba...

    A. kudu apal isine geguritan

    B. bisa maragakake kanthi mimik lan ekspresi sing trep

    C. kudu nggatekake pocapan lan wiramane

    D. mangerteni isi lan karepe geguritan kasebut, banjur dirasakake

    Jawaban: B

    4. Wawancara kang pitakone ora ditemokake luwih disik, gumantung marang swasanane wawancara, dene respondhen bebas njawab gumatung marang pitakone, kalebu wawancara...

    A. Terpimpin

    B. Konferensi

    C. Bebas

    D. Individual

    Jawaban: A

    5. Prahara sing biasane dumadi nalika wayah rendheng yaiku...

    A. Gunung mbledhos

    B. Alas kobong

    C. Lindhu

    D. Banjir

    Jawaban: D

    6. Teks kang ngandarake fakta, kamomot ing medhia cetak, lan elektronik, isine kedadeyan utawa prastawa kang lagi dadi omongane masyarakat, diarani teks...

    A. Pariwara

    B. Persuasi

    C. Sesanti

    D. Pawarta

    Jawaban: D

    Wacanen teks ing ngisor iki kanggo pancadan nggarap soal nomer 15-18!

    Dolan Menyang Taman Maerakaca

    Nalika preinan, Bawa, Asti, Puj, lan bapak ibune piknik. Bawa sakulawarga padha piknik mengyang Taman Maerakaca. Bawa topina, nyangklong tustel ing pundhake, lan nganggo tas pinggang. Wah, kaya wartawan cilik.

    “Mas, aku difoto,” panjaluke Asti adhine.

    Asti lan puji padha rangkulan difoto dening Bawa. Bapak ibune mung ngawasi solah tingkahe putrane. Jeprat-jepret, pindhah kana pindhah kene. Sakulawarga padha eksen. Bawa dadi juru potret kaya fotografer.

    7. Manut isine wacan topik kang cocok yaiku...

    A. Pariwisata

    B. Prastawa

    C. Kabudayan

    D. Kesenengan

    Jawaban: B

    8. Manut sandhang panganggonane, Bawa iku kaya wartawan clik.

    Tegese tembung sing digaris ngisore ana ing ukara kasebut yaiku...

    A. Tukang foto

    B. Tukang nggambar

    C. Tukang golek gambar

    D. Tukang golek warta utawa kabar

    Jawaban: D

    9. Sipate paraga Asti lan Puji ana ing wacan ing dhuwur yaiku...

    A. Kemayu

    B. Rukun

    C. Blater

    D. Aleman

    Jawaban: B

    10. Amanat utawa pesen kang bisa kapenthik saka wacan ing dhuwur yaiku...

    A. Kabeh wong iku butuh papan kanggo gawe seneng ati, mulane yen preinan padha dolan

    B. Manungsa iku perlu ngaso kanggo ngleremke pikir, mula padha seneng-senenga.

    C. Sing sapa seneng piknik bakale mundhak akeh kanca

    D. Wisata kulawarga iku bisa gawe pikiran dadi padhang, kulawarga katon rukun, kanggone negara nama asli kanggo nglancarake pembangunan.

    Jawaban: D

  4. 4. Contoh Soal UTS Bahasa Jawa kelas 6 semester 1 Kurikulum Merdeka bagian 4

    ilustrasi anak sekolah (pexels.com/Max Fischer)
    ilustrasi anak sekolah (pexels.com/Max Fischer)

    1. Seni pagelaran wayang iki diringi dening...

    A. swara

    B. niyaga

    C. gamelan

    D. sindhen

    Jawaban: C

    2. Pawarta iku kudu ngandharake kadadeyan kang...

    A. Nyata

    B. Angen-angen

    C. Luput

    D. Khayal

    Jawaban: A

    3. Nalika sish bayi, wujude Gathutkaca yaiku...

    A. Topeng waja

    B. Buntel

    C. Kunta Wijayadanu

    D. Raseksa

    Jawaban: D

    4. Gathutkaca nalika isih bayi diwenehi aran...

    A. Jabang Tetuka

    B. Jabang Bocah

    C. Jabang Raseksa

    D. Jabang Bayi

    Jawaban: A

    5. Asmane Ibune Gathutkaca yaiku...

    A. Srikandi

    B. Pregiwa

    C. Arimbi

    D. Drupadi

    Jawaban: C

    6. Tegese ukara Yen wis tinitah wong agung ing pada 3 wacana kasebut, yaiku yen wis ditakdirake dadi...

    A. wong cilik

    B. wong apik

    C. wong gedhe

    D. wong mlarat

    Jawaban: B

    7. Paugeran (aturan/pedoman) ing tembang macapat ana 3, yaiku kang kasebut ing ngisor iki, kajaba...

    A. guru gatra

    B. guru lagu

    C. guru wilangan

    D. guru sastra

    Jawaban: B

    8. Cacahe wayang Pandhawa yaiku ana...

    A. 2

    B. 3

    C. 4

    D. 5

    Jawaban: D

    9. Maca kang ancase nangkep wacan tinulis lan ora tinulis banjur maragakake asil wacan mau diarani maca...

    A. Kritis

    B. Litera

    C. Kreatip

    D. Akstensip

    Jawaban: C

    10.  Trap-trapane nulis narasi cara kapisan yaiku...

    A. mentoke jeneng

    B. mentoke kertas

    C. mentoke tema

    D. mentoke judul

    Jawaban: C

  5. 5. Contoh Soal UTS Bahasa Jawa kelas 6 semester 1 Kurikulum Merdeka bagian 5

    ilustrasi anak sekolah (pexel.com/Norma Mortenson)
    ilustrasi anak sekolah (pexel.com/Norma Mortenson)

    Gatekna wacan ing ngisor iki!

    Kabeh warga kerja bakti kanggo nyengkuyung dina kamardikan. Bapak-bapak kang padha reresik dalanan, ngecet gapura, ngresiki selokan, lan ana kang babat-babat suket ing lapangan. Menawi ibu-ibu masak lan nyiapkake unjukan.

    1. Wacan kasebut kagolong paragrap...

    A. Campuran

    B. Deduktip

    C. Induktip

    D. Deskripsi

    Jawaban: B

    2. Paragrap deduktip yaiku paragrap kang ukara pokoke manggon ana ing ... paragrap.

    A. tengah

    B. mburi

    C. njero

    D. ngarep

    Jawaban: A

    3. Kang sepisan ditindakake kanggo nulis karangan deskripsi yaiku...

    A. Nggawe salam panutup wawancara marang sadhengah pawongan

    B. Wawancara marang sadhengah pawongan

    C. Nemtokake bab kang arep ditulis

    D. Nggawe salam pambuka

    Jawaban: C

    4. Seni kethoprak mujudake kesenian kang adi luhung sing perlu di uri-uri.

    Tembung adiluhung tegese...

    A. misuwur

    B. dhuwur

    C. luhur

    D. jero

    Jawaban: A

    5. Adikku durung tangi ... aku arep mangkat sekolah.

    Ukara gandheng sing mathok yaiku...

    A. nalika

    B. amarga

    C. kejaba

    D. kamangka

    Jawaban: A

    6. Sarate paragrap kang becik nduweni kohesi, kang tegese...

    A. Nduweni ukara-ukara kang nyawiji jumbuh saka wujude

    B. Kabeh ukara nyengkuyung topik

    C. Ora nyambung siji lan sijine

    D. Ukara pokoke kudu mapan ana ngarep

    Jawaban: B

    7. Cekap semanten ingkang saged kula aturaken, bilih wonten kekiranganipun kula nyuwun pangapunten.

    Ukara kasebut ing dhuwur dipapananke ana ing...

    A. isi

    B. pambuka

    C. panutup

    D. salam

    Jawaban: C

    8. Assalamu’alaikum Wr.Wb.

    Ukara ing dhuwur klebu perange pidhato...

    A. salam pembuka

    B. pembuka

    C. penutup

    D. surasa

    Jawaban: A

    9. kang nduweni teges padha karo pacelathon, yaiku...

    A. sinau

    B. musyawarah

    C. dialog

    D. sinau

    Jawaban: C

    10. “mundhut’ basa ngokone yaiku...

    A. tuku

    B. jaluk

    C. tumbas

    D. nyuwun

    Jawaban: D

    Demikian beberapa contoh soal UTS bahasa Jawa kelas 6 semester 1 Kurikulum Merdeka, lengkap dengan kunci jawabannya. Semoga membantu, ya!

This article is written by our community writers and has been carefully reviewed by our editorial team. We strive to provide the most accurate and reliable information, ensuring high standards of quality, credibility, and trustworthiness.
Share Article
Editorial Team

Related Articles

See More